Een warme boom.
Een warm verhaal.

“Mijn hobbykamer is één grote wolwinkel geworden!”

Heb je een sjaal of dikke kousen nodig met dit koude weer? Klop dan zeker eens aan bij De Wollies of word gewoon zelf lid van dit gezellige brei- en haakgroepje! Je kan alvast mee de warmste kerstboom van zo’n tien meter hoog helpen maken. Wij spraken met bezielster Marie-Jeanne.

“We maken iets tastbaars voor de mensen tijdens de kerstperiode.”

Een aantal jaren geleden zag Marie-Jeanne een foto op Pinterest van een gehaakte kerstboom van tien meter hoog in Italië. De kriebels om een soortgelijk project op poten te zetten, zijn toen ontstaan. “Ik wou eerst een gehaakte kerstboom van tien meter in mijn eigen tuin zetten, maar daarvoor is mijn tuin te klein”, zegt ze al lachend.

Tijdens de lockdown kwam ze op het idee om een gehaakte kerstboom te maken met de vele restjes wol die ze verzameld heeft over de jaren heen. En natuurlijk met de ambitie om het record van 10 meter te verbreken.
“In november 2020 startte ik met het uitrekenen en opmeten van alle restjes wol. In maart van dit jaar heb ik mijn idee voorgelegd aan het stadsbestuur en toen is de bal aan het rollen gebracht.”

Iedereen mag gehaakte lapjes van twintig op twintig centimeter doneren. De Wollies haken deze lapjes vervolgens aan elkaar tot een grote reep. Marie-Jeanne haakt de repen tenslotte vast aan het grote deken. “Er zijn minstens achtduizend lapjes gedoneerd. Vandaag blijven de donaties nog steeds binnenstromen. Mijn hobbykamer thuis is eigenlijk één grote wolwinkel geworden”, grapt ze. “Zelfs de technische dienst van de stad biedt opslagruimte, omdat ik het zelf niet meer opgeborgen krijg.”
De resterende lapjes worden verwerkt in dekens die aan kansarmen en de slachtoffers van het wateroverlast in Wallonië gedoneerd worden.

“Op de kerstmarkt staan we ook met zelfgebakken vanillewafels en zelfgemaakte
gehaakte en gebreide spulletjes aan democratische prijzen.
De hele opbrengst gaat steevast naar het Olivia Fund.”

Met de warmste kerstboom willen de Wollies meer samenhorigheid brengen binnen onze stad. “Mensen herkennen hun zelfgemaakt lapje. Kinderen en kleinkinderen kunnen op zoek gaan naar het lapje dat hun (groot)moeder gedoneerd heeft. Op die manier wordt onze kerstboom interactief en maken we iets tastbaars voor de mensen tijdens de kerstperiode. En daarnaast krijgt de stad ook meer kleur.

De Wollies vormen een gezellig brei- en haakgroepje van een veertigtal leden van alle leeftijden en achtergronden. “Iedereen mag vrijblijvend aansluiten, op zijn of haar eigen ritme. We maken knuffels, sjaals … waarvan de inkomsten naar het Olivia Fund gaan. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden: je mag komen en gaan wanneer je wilt”, vertelt Marie-Jeanne. “Sommige leden breien bijvoorbeeld enkel thuis.”

Met hun zevenjarig bestaan zijn er ondertussen ook al vriendschappen gesmeed tussen de leden. “Je leert nieuwe mensen kennen, je deelt samen dezelfde hobby. Dat creëert een band. Samen maken we met veel liefde en plezier onze creaties.”

Krijg je spontaan zin om te haken of te breien?
Of heb je hulp nodig met het maken van je eigen creatie?
Elke donderdag van 13.30 tot 17 uur komen De Wollies samen in De Cirkel.

met de steun van

Scroll to Top